Ben je op zoek naar een specifieke leeractiviteit? Wij adviseren je om alle leeractiviteiten van deze leerlijn hieronder te bekijken. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te volgen. Misschien word je verrast door de mogelijkheden. Je kunt ze trouwens in iedere volgorde en combinatie volgen. Dat is helemaal aan jou en jouw team.

Past een leeractiviteit niet geheel bij jouw leervraag of heb je een hele andere leervraag? Neem dan contact op met leercentrum@zuidwester.org. Wij kijken, samen met jou, naar de mogelijkheden.

 



Methodiek

Methodiek Competentie Gericht Werken – basis

Competentie Gericht Werken (CGW) betekent aandacht hebben voor positief gedrag en krachten van de cliënt en zijn omgeving. Wil jij je hierin vaardig maken? Volg dan deze leeractviteit.

Lees verder
Competentiegericht werken–follow up

Tijdens de follow-up van Competentiegericht werken (CGW) komt het toepassen van de methodiek aan bod. Dit doen we met behulp van een beeldtafelsessie waarin opfrissen, bewustwording, lerend verbeteren en de verdieping voor de toepassing in de praktijk.

Lees verder
Methodiek Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Tijdens het leertraject komen de volgende onderwerpen aan bod; hersenwerking, cognitieve theorieën, prikkelverwerking, begeleidingsadviezen, communicatie en visualisatie, dagprogramma’s en het aanleren van nieuwe activiteiten.

Lees verder

Gespreksvoering

Coachende gespreksvoering met cliënten

Herken je ook de situatie waarbij een cliënt twijfelachtig is om een volgende stap te zetten in zijn ontwikkeling? Als begeleider wil je de cliënt ondersteunen in dit proces. In dit leertraject gaan we met deze situaties aan de slag.

Lees verder

Psychische en psychiatrische aandoeningen

Psychiatrie Basis

Dit leertraject is bedoeld om basiskennis op te doen over psychiatrie. Na dit leertraject kun je vervolgmodules volgen om dieper in te gaan op de verschillende stoornissen en leer je hoe je hiermee omgaat in je dagelijkse praktijk.  

Lees verder
Hechting Basis: Ontwikkeling van hechting en hechtingsproblematiek

Wil jij je verdiepen in hechtingsontwikkeling en hechtingsproblemen en het effect ervan op het gedrag bij cliënten? En heb jij de leeractiviteit Psychiatrie Basis gevolgd? Lees dan verder.

Lees verder
Ouder wordende mensen- basis

Werk jij met ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking en wil je meer kennis en vaardigheden opdoen rondom de begeleidingswijze? Dan sluit dit leertraject aan op jouw vraag.

Lees verder
Ouder wordende mensen: verdiepingsmodule dementie

Ben je op zoek naar een training waarin je jouw opgedane kennis en vaardigheden rondom ouder wordende mensen met dementie vertaald naar de praktijk? Dan is dit leertraject iets voor jou en je team.

Lees verder
Omgaan met verlies en rouw

Verlies en rouw zijn onontkoombare thema’s in het leven. De kans dat je er in het werk mee te maken krijgt, is dus groot. Deze leeractiviteit omvat zowel theorie over rouw als praktische oefeningen om de cliënt goed te begeleiden.

Lees verder

Coach Team complexe zorgvraag

Praktijkambassadeur

Heb je een vraag over een specifieke situatie met een cliënt en ben je in staat om voor jezelf en met het team te reflecteren om vervolgens acties uit te voeren? Lees dan verder!

Lees verder
ASS- ambassadeur

Heb je als team een vraag op het gebied van kennis en vaardigheden ter ondersteuning van de kwaliteit? De ASS ambassadeur ondersteunt de vraag met het aanbieden van kennis en vaardigheden vanuit de ASS methodiek.

Lees verder

Til en Transfer

Til- en transfer basis

Wil jij de cliënt op de juiste manier benaderen zodat de transfer veiliger en prettiger voor jou en je cliënt verloopt? Deze leeractiviteit helpt jou je professionele handelen te vergroten bij til- en transfer werkzaamheden.

Lees verder
Til- en transfer follow up

Iedere twee jaar moet je je bekwaamheid op het gebied van tillen en transfereren vernieuwen.  Met deze leeractiviteit onderhoudt en vergroot je jouw professionele handelen op het gebied van tillen en transfereren. 

Lees verder

Omgaan met Probleemgedrag

OMP-basis zonder fysiek handelen

Tijdens het driedaagse leertraject leer je de basiskennis rondom OMP in combinatie met de visie en missie van Zuidwester kennen.

Lees verder
OMP–basis met fysiek handelen

Tijdens het vierdaagse leertraject leer je de basiskennis rondom OMP in combinatie met de visie en missie van Zuidwester kennen.

Lees verder
OMP-op maat

We krijgen bij Zuidwester te maken met complexere problematiek bij cliënten. Tijdens de leeractiviteit Omgaan met probleemgedrag leerde je al hoe je voor jezelf en je cliënten een zo veilig mogelijke omgeving kunt creëren.

Lees verder

Voorbehouden Risicovolle Handelingen

Vaardigheden medicatie geven

Dien jij medicijnen toe aan cliënten? Dan biedt dit leertraject jou de theorie om vaardig te worden of te blijven in het geven van medicijnen.

Lees verder
BEM

Wil jij weten hoe cliënten hun eigen medicatie in beheer kunnen houden en wat jouw rol hierin is? Met BEM leer je problemen met medicijnen beter te signaleren en leer je het gesprek aan te gaan met de cliënt over het eigen beheer van de medicijnen.

Lees verder
Wet BIG (e-learning)

Voer jij in je werk risicovolle en voorbehouden handelingen uit? Dan leer je in deze leeractiviteit hoe de Wet BIG ervoor zorgt dat je als zorgverlener deskundig en zorgvuldig blijft handelen, zodat je cliënten veilige zorg kunt bieden.

Lees verder
VRH- Infectiepreventie

Wil jij je kennis over het voorkomen van infecties opfrissen of vergroten? Aan de hand van zeventien vragen doe je met deze e-learning basiskennis op over infectiepreventie.

Lees verder
VRH- Injecteren - diabetes

Werk jij met cliënten met diabetes? In deze leeractiviteit leer je cliënten met suikerziekte op de juiste manier te begeleiden. Je volgt na deze leeractiviteit de praktijkles.

Lees verder
VRH Injecteren- subcutaan en intramusculair

Moet jij in je werk subcutaan en intramusculair injecteren? Dan ben je verplicht je in deze handelingen te bekwamen. In deze leeractiviteit behandelen we onderwerpen zoals anatomie, complicaties, veilig werken en het injecteren zelf.

Lees verder
VRH- Katheters voeding

Het werken met katheders is een zogenoemde voorbehouden risicovolle handeling. Daarom ben je verplicht je te bekwamen in deze handeling. Dit doe je aan de hand van een e-learning en een vaardigheidstraining gevolgd door een praktijktoets.

Lees verder
VRH- Wondverzorging

Kom jij in je werk in aanraking met cliënten die ondersteuningsvragen hebben op het gebied van wondzorg? In deze leeractiviteit leer jij alles rondom een goede genezing van de wond als ook om het ongemak bij de cliënt te beperken.

Lees verder
VRH- Zuurstof toedienen

Het toedienen van zuurstof is een zogenoemde voorbehouden risicovolle handeling. Daarom ben je verplicht je te bekwamen in deze handeling.

Lees verder

Werken in de Zorgcyclus

Persoonlijk begeleider in de Zorgcyclus

Ben jij persoonlijk begeleider en wil je meer weten over jouw rol in de zorg voor je cliënten? In deze leeractiviteit leer je samen met andere pb'ers wat jouw rol is in de zorgcyclus en krijg je handvatten voor het uitvoeren hiervan.

Lees verder
Werken in de Zorgcyclus - basis

Wil jij meer leren over de Zorgcyclus? In dit leertraject leer je werken met alle onderdelen uit de Zorgcyclus zodat je vanuit de ondersteuningsvraag van de cliënt optimale kwaliteit van de zorg kunt bieden.

Lees verder
Het team in de Zorgcyclus

Willen jullie als team beter kunnen werken met de Zorgcyclus? In deze leeractiviteit komen jullie als team tot afstemming in het werken met de Zorgcyclus waarin duidelijk wordt wat ieders rol is.

Lees verder
Rapporteren in de Zorgcyclus

Heb jij vragen over rapporteren in het Cliënt Verwant Portaal? In deze leeractiviteit leer je zorgvuldig en effectief rapporteren en communiceren en wat de voordelen hiervan zijn voor de zorg aan de cliënt..

Lees verder
Coaching on the job

Loop jij in de praktijk tegen een lastige situatie en lukt het je niet om wat je hebt geleerd in de praktijk toe te passen? Coaching on the job kan je de handvatten geven die jij nodig hebt om adequaat met deze lastige situatie om te gaan.

Lees verder

Werken in de Driehoek

Driehoekskunde

Hoe werk jij samen binnen de driehoek? Hier leer je hoe je de principes van driehoekskunde in kan zetten om de cliënt vanuit de driehoek te ondersteunen.

Lees verder
Driehoeksambassadeurs

Wil je a.h.v. een specifieke casus je werk met de driehoek krachtiger vormgeven in de praktijk? Dan is de driehoeksambassadeur daarvoor de aangewezen persoon.

Lees verder

Leeractiviteiten voor aandachtsfunctionarissen

Medicatie Aandachtsfunctionaris

Ben jij aandachtsfunctionaris medicatie? Tijdens deze leeractiviteit leer je hoe je de medicatieveiligheid op jouw locatie kunt bewaken en verbeteren.

Lees verder

Inhoudelijke thema’s

Kinderwens

Speelt het onderwerp kinderwens bij jouw cliënt(en)? Tijdens deze leeractiviteit krijg je handvatten om aandacht te geven aan de onderwerpen kinderwens, seksualiteit en anticonceptie in de begeleiding van jouw cliënt.

Lees verder
Leven in vrijheid

Ben jij persoonlijk begeleider en wil je actuele kennis over vrijheidsbeperkende maatregelen en het toepassen hiervan bij de cliënten? Volg dan deze leeractiviteit.

Lees verder
Liefde, seksualiteit en relaties

Hoe kun je cliënten op een gepaste manier ondersteunen bij hun vragen over liefde, intimiteit en seks?  Om antwoord te vinden op deze vraag, gaan we tijdens deze leeractiviteit dieper in op dit thema. 

Lees verder
Mondzorg

Mensen met een verstandelijke beperking hebben meer risico op mondproblemen. Deze e-learning biedt jou als begeleider belangrijke handvatten om je cliënten hierin te ondersteunen. 

Lees verder
Zintuigelijke informatie verwerking

Werk jij met cliënten die moeite hebben met prikkels? Heb je het gevoel dat de begeleiding en de omgeving nog niet voldoende is afgestemd op deze cliënten?  Dan biedt deze leeractiviteit jou de mogelijkheid om meer te leren over prikkelverwerking.

Lees verder
Leertraject verdieping ondersteuningsvragen

Wil jij ontdekken hoe je de kennis van de doelgroepen kunt inzetten om zo goed mogelijk in te spelen op de zorgvraag van de cliënt? Volg dan samen met je team deze leeractiviteit!

Lees verder
Communiceren over huiselijk geweld

Nieuwsgierig naar hoe kennis over de werking van de hersenen kan helpen bij het voeren van gesprekken over huiselijk geweld? Neem dan deel aan deze leeractiviteit.

Lees verder
Vaardigheidsles Eet- en drinkproblemen

Wil jij ontdekken welke aanpassingen je kunt doen om op een veilige en prettige manier een cliënt te ondersteunen bij het eten en drinken als er sprake is van eet- en drinkproblematiek? Volg dan deze leeractiviteit.

Lees verder
Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Iedereen die werkt in de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning of jeugdzorg en justitie, is verplicht te werken met de meldcode. In deze e-learning leer je wat de meldcode inhoudt. 

Lees verder
Kindcheck Huiselijk geweld en Kindermishandeling

De kindcheck is een onderdeel van stap 1 van de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. Met de kindcheck check je of je cliënt of patiënt kinderen heeft en of die veilig zijn.

Lees verder
AutismeBelevingsCircuit

Wil jij ASS ervaren en leren kennen? Volg dan het ABCircuit!

Lees verder
 

Borging

Kwalitatieve zorg aan cliënten met (complexe) zorgvraag NAH

  • Acties opnemen in het teamplan
  • Een jaarcyclus hanteren en uitvoeren
  • Periodiek op de agenda van overleg zetten
  • Verantwoordelijkheid
  • Leerproces en toepassen in de praktijk
  • Bespreken met de ondersteuningsdriehoek