Leertraject verdieping ondersteuningsvragen

Tijdens dit leertraject ontdek je hoe je de kennis van de doelgroepen kunt inzetten om zo goed mogelijk in te spelen op de zorgvraag van de cliënt. Zelfwerkzaamheid, onderzoek naar kennis en vaardigheid en onderzoek in de praktijk staan centraal in dit leertraject.  Per thema stap je met collega’s het leertraject in. Hierbij volg je de volgende stappen: 

  • Startbijeenkomst: De ondersteuningsvraag van je cliënt en de doelgroep zijn bekend. In het teamontwikkelplan staat de benodigde expertise, reflectie en ontwikkeling. Als medewerker heb je gekozen voor welke ondersteuningsvraag je welke expertise aan je handelingsrepertoire wilt toevoegen. 
  • Kennisvergaring: Met je collega-deelnemers ga je op zoek naar kennis en vaardigheden over jullie gekozen onderwerp. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende bronnen om verder te onderzoeken wie de cliënt is, wat precies zijn/haar vraag is, welke inhoudelijke expertise er nodig is en hoe je de samenwerking in de driehoek optimaal kunt vormgeven.
  • Studiebijeenkomst: Jullie delen de resultaten van je kennisonderzoek in een zelfgekozen vorm (bijvoorbeeld een workshop, intervisie of presentatie) aan collega-deelnemers en medewerkers van het Expertise Centrum Zuidwester of externe experts.
    Aan de hand van de feedback van de experts stel je vervolgvragen op waar je volgende (verdiepende) leeractiviteiten bij kunt zoeken. 
  • Leeractiviteiten: Experts van het ECZ of externe experts zorgen voor verdiepende kennis in de vorm van een workshop, webinar, verdiepingsdag of andere leeractiviteit. De inhoud van de leeractiviteit wordt afgestemd op de vragen uit je studiebijeenkomst.
  • Coaching bijeenkomst: Tijdens deze bijeenkomst leer je hoe je een praktijkgericht onderzoek uitvoert.
  • Praktijkgericht onderzoek: Aan de hand van je opgedane kennis, beschrijf je hoe je de cliënt het best kunt begeleiden. Dit plan voer je uit in de praktijk. Door middel van reflectie toets je of deze aanpak werkt. 
  • Resultaten: Je rondt je praktijkonderzoek af met een eindpresentatie. Hierin betrek je de praktijkervaring met de cliëntvraag, de betrokkenheid uit de driehoek, de nieuw verworven expertise en je eigen ontwikkeling. Je onderbouwt hoe jouw aanpak bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Jouw resultaten worden toegevoegd aan de kennisbank van Zuidwester.
  • Afsluiting: Het leertraject wordt afgesloten met een certificaat.

Bedoeling (of waarom?)

In dit leertraject leer je hoe je de ondersteuningsvraag van jouw cliënt kunt koppelen aan de collectieve vragen van de doelgroep. Goede interactie tussen jou en je cliënt vergroot immers de kwaliteit van bestaan voor jullie allebei. De betrokkenheid van de driehoek en betrokkenheid en de verbinding met de samenleving vormen daarbij een belangrijk aspect. In dit leertraject ben je zelf verantwoordelijk voor je leerproces. Je krijgt mogelijkheden om te groeien en je expertise uit te breiden, waarna je laat zien hoe jij de kwaliteit van zorg vergroot op een door jou ontworpen manier. 

Je ontwikkelt je tijdens dit traject aan de hand van werkplekleren en kennisdeling.  


Verbinding

Dit leertraject sluit aan bij alle doelgroepen. 


Beginsituatie

Dit leertraject is geschikt voor medewerkers wonen en/of dagbesteding met aantoonbaar niveau 4 diploma in de zorg.    


Leerdoelen (of resultaat)

Na dit leertraject heb je het volgende geleerd:

  • Je bent in staat specialistische ondersteuning te bieden, die aansluit bij de cliënt en zijn/haar ondersteuningsvraag. 
  • Je kunt zowel op theoretisch als praktisch vlak een verdiepingsslag maken op een onderwerp dat voortkomt uit de ondersteuningsvraag van je cliënt. Daarbij maak je gebruik van de kennis van de doelgroep. 
  • Je bent in staat om samen met collega’s nieuwe kennis, vaardigheden en gedrag te ontwikkelen en toe te passen in de praktijk. 
  • Je weet hoe je je kennis kunt delen met collega’s. 

Praktisch

Locatie
De plenaire bijeenkomsten vinden plaats op een leerlocatie. De praktijkopdrachten voer je uit op de eigen werkvloer.

Tijdsduur en kosten 
Dit leertraject heeft een doorlooptijd van een aantal maanden en kost in totaal 22,5 uur per persoon. De kosten voor dit leertraject vind je in de prijslijst. 

Bent u een externe klant? Neem dan contact leercentrum@zuidwester.org op met het Leercentrum voor meer informatie over de kosten van dit leertraject. 

 

Inspirerende verhalen

"We blijven constant met elkaar in gesprek."
Cliënt Oud-Beijerland

Lees verhaal