Werken in de Zorgcyclus - basis

De zorg voor de cliënten begint bij de Zorgcyclus. Tijdens dit leertraject leer je daarom hoe de Zorgcyclus werkt en wat de voordelen zijn voor jou en de cliënt.

Het uitgangspunt is het werkplekleren waarbij je start vanuit jouw individuele leervraag passend bij jouw werksituaties. In het leertraject maken we gebruik van leertechnologie waarbij we leren van en met elkaar en waardoor jouw werksituatie jouw leersituatie wordt.  

De zes bijeenkomsten worden als volgt ingevuld: (Na iedere bijeenkomst krijg je verwerkingsopdrachten om het geleerde in de praktijk uit te proberen en in de bijeenkomsten deel je je ervaringen).

Startbijeenkomst: 
In deze bijeenkomst krijg je uitleg over het leertraject, Het Leerplatform (de Peer Feedback Community), de Zorgcyclus en stel je jouw leervraag voor dit leertraject op. 

Bijeenkomst 2: 
Je leert en ervaart hoe je de ondersteuningsvraag van de cliënt helder krijgt en hoe je aansluit bij de belevingswereld van de cliënt. Je leert hoe je de onderzoekende dialoog voert en Dit vind ik ervan! (DVIE) invult samen met de cliënt en/of verwant. Tot slot wordt de Toolbox besproken en leer je hoe je hiermee kunt werken. 

Bijeenkomst 3: 
In deze bijeenkomst gaan we in op het dossier van de cliënt. Centraal staat het maken van Mijn Plan en samenwerking met de driehoek. 

Bijeenkomst 4: 
Je leert meer over de ondersteuning van de Zorgcyclus. Denk aan rapporteren en het werken in het systeem Pluriform. Je leert hoe je binnen de Zorgcyclus samenwerkt met andere professionals in de 24 uurszorg en welke rol jij hierin hebt. 

Bijeenkomst 5: 
In deze bijeenkomst staat evalueren en lerend verbeteren centraal. Je gaat aan de slag met onderdelen van de Zorgcyclus waarover jij nog wat meer wilt leren. Met elkaar ga je dit onderdeel verbeteren en vertalen naar de situatie van de cliënt.

Bijeenkomst 6: 
Tijdens de slotbijeenkomst reflecteer je op jouw ontwikkeling in de afgelopen periode. Reflectie helpt je om het geleerde in de praktijk uit te voeren. Dit doe je aan de hand van een presentatie waarin jij over jouw ontwikkeling van de afgelopen periode vertelt.  


Bedoeling (of waarom?)

De Zorgcyclus is de basis voor de zorg voor onze cliënten. Het zorgt er onder andere voor dat we de zorgvraag van de cliënt helder hebben, dat we de driehoek betrekken en dat de 24-uurszorg goed op elkaar aansluit. 


Verbinding

Na het afronden van dit leertraject is het mogelijk de volgende vervolgtrajecten te volgen:

  • Het team in de Zorgcyclus 
  • Persoonlijk begeleider in de Zorgcyclus 
  • Rapporteren in de Zorgcyclus
  • Coaching on the job 

Beginsituatie

Deze leeractiviteit is bedoeld voor alle medewerkers in de 24 uurszorg en voor Eigenz. Het leertraject wordt aangepast aan jouw leervraag en praktijksituatie. 


Leerdoelen (of resultaat)

Aan het einde van deze leeractiviteit heb je het volgende geleerd: 

  • Je weet wat de Zorgcyclus is en welke rol jij hierin hebt. 
  • Je weet welke praktische zaken er moeten zijn voor de cliënt om de Zorgcyclus rond de cliënt goed te laten functioneren.
  • Je kunt een onderzoekende dialoog voeren zodat je DVIE kunt invullen en de ondersteuningsvragen van de cliënt helder kunt krijgen. 
  • Je kunt Mijn Plan laten aansluiten bij de ondersteuningsvraag van de cliënt. 
  • Je kunt de Zorgcyclus op alle onderdelen uitvoeren (ondersteuningsvraag, afstemmen, dossier cliënt, ondersteuning en evalueren). 
  • Je kunt doelen en afspraken concreet en duidelijk formuleren. 
  • Je kunt de kwaliteit van de zorg steeds verder verbeteren door lerend verbeteren toe te passen. 
  • Je kunt werken als leerprofessional door reflectie en feedback op jezelf en collega’s toe te passen.  

Praktisch

Locatie
Het leertraject wordt gegeven op een leerlocatie of online. 

Tijdsduur en kosten
Dit leertraject is opgebouwd uit 6 bijeenkomsten. Bijeenkomst 1 en 6 duren beiden 2 uur, bijeenkomst 2, 3, 4 en 5 duren 3 uur. 
Na iedere bijeenkomst werk je 1 uur aan verwerkingsopdrachten. De totale tijdsinvestering is 23 uur. De kosten voor de leeractiviteit vind je in de prijslijst. 

Bent u een externe klant? Neem dan contact leercentrum@zuidwester.org op met het Leercentrum voor meer informatie over de kosten van deze leeractiviteit.  

Inspirerende verhalen

"Je kunt echt iets betekenen in het leven van de bewoners"
Tom
Vrijwilliger

Lees verhaal