Coachende gespreksvoering met cliënten

Herken je ook de situatie waarbij een cliënt twijfelachtig is om een volgende stap te zetten in zijn ontwikkeling? Als begeleider wil je de cliënt ondersteunen in dit proces. In dit leertraject gaan we met deze situaties aan de slag. Dit doen we door middel van motiverende gespreksvoering, metalliseren en oplossingsgericht werken.

Coachende gespreksvoering is een methode waarmee je mensen met een verstandelijke beperking in vier concrete stappen kunt ondersteunen, met als doel om een cliënt intrinsiek te motiveren. De stappen vanuit de methode zijn: contact maken en behouden, ontlokken, focus bepalen & plan maken. Dit doe je vanuit gelijkwaardigheid en samenwerking met de cliënt.

Voorafgaand aan het leertraject formuleer je samen met je team een leervraag. Op basis van die vraag voer je een maatwerkgesprek met je procesbegeleider, door het leertraject zo goed mogelijk aansluiten bij jullie dagelijkse praktijk.

Het leertraject bestaat uit vier dagdelen van vier uur. Tussen de bijeenkomsten door pas je de theorie toe in de praktijk. Met de opgedane praktijkervaring gaan we tijdens de volgende bijeenkomsten aan de slag. Tussen de derde en vierde bijeenkomst maak je een filmpje van een praktijksituatie, met als doel om in de laatste bijeenkomst te reflecteren op eigen en elkaars handelen ten opzichte van de cliënt.


Bedoeling (of waarom?)

Met deze methode ondersteun je cliënten in het ontplooien van zijn of haar mogelijkheden. Dit doe je in de rol van coach vanuit gelijkwaardigheid, waarden, cliënt in zijn kracht zetten.


Verbinding

Coachende gespreksvoering is een methodiek die toegepast kunnen worden voor de volgende doelgroepen: LVB. NAH en EVB/MVB.


Beginsituatie

Deze leeractiviteit is geschikt voor alle medewerkers die werken met clienten vanuit de doelgroepen: LVB, NAH en EVB/MVB. Het leertraject volg je met je eigen team. Individueel aansluiten bij een ander team is mogelijk in onderling overleg met het betreffende team en het leercentrum. 


Leerdoelen (of resultaat)

Aan het einde van deze leeractiviteit heb je het volgende geleerd:

  •   Je kent de algemene principes en uitgangspunten van motiverende gespreksvoering. Metalliseren en oplossingsgericht werken.
  •   Je past de vier concrete stappen toe aan de hand van het canvas: relatie aangaan en behouden, ontlokken, focus en plan maken.
  •   Je snapt wat ambivalent zijn is en weet hoe je hierin kan meebewegen. Een reparatiereflex onderdrukken en verandertaal kan uitlokken.
  •   Je hebt kennis over verschillende vormen van motivatie. Werking van de hersenen bij stress en vaste- en flexibele mindset.
  •   Je kijkt reflectief naar wat jouw gedrag en gedachten voor invloed heeft op de cliënt en het gesprek.
  •   Je leert meerdere gespreksvormen die je kan gebruiken bij het activeren van de motivatie van de cliënt.

Praktisch

Locatie
Het leertraject wordt gegeven op een leerlocatie of op jullie eigen locatie.

Tijdsduur en kosten
Dit leertraject bestaat uit vier dagen van vier uur. De kosten voor deze leeractiviteit vind je in de prijslijst.
Tussen de bijeenkomsten door pas je de theorie toe in de praktijk.

Bent u een externe klant?
Neem dan contact leercentrum@zuidwester.org op met het Leercentrum voor meer informatie over de kosten van deze leeractiviteit. 

Inspirerende verhalen

"Door te blijven leren neem je jezelf, je collega’s en de zorg voor je cliënten meer serieus."
Woonbegeleider en trainer

Lees verhaal