Logopedie
Wat is logopedie?
Praten, horen, begrijpen, begrepen worden. Dat is soms lastig voor mensen met een verstandelijke beperking. Onze logopedisten kunnen daarbij helpen. Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn in de communicatie of tijdens het eten of drinken. De logopedisten leren jou, je kind of familielid om (beter) contact te leggen met de mensen om hen heen. Ook kunnen ze je helpen om op een veilige en prettige manier te proeven en te slikken.
De logopedist:
-
Is gespecialiseerd in werken met mensen met een verstandelijke beperking en alle daarbij horende problematiek. Bijvoorbeeld de verstoorde slikfunctie bij EMB-cliënten, de communicatieproblemen bij Autismespectrumstoornissen (Geef mij de Vijf) en de extra behoefte aan visualisatie en Totale Communicatie; denk aan het inzetten van pictogrammen en Nederlands met Gebaren (NmG).
-
Werkt preventief, onderzoekt, adviseert, behandelt en begeleidt bij je hulpvraag.
-
Adviseert rondom het verbeteren van de communicatie, eventueel met behulp van communicatiehulpmiddelen.
-
Kan o.a. therapie volgens PROMPT (Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets) bieden, PECS (Picture Exchange Communication System) aanleren en DGM (Denkstimulerende Gespreksmethodiek) inzetten.
-
Informeert begeleiders en familie zodat de adviezen vanuit logopedie goed toegepast worden in het dagelijks leven.