Michael is 38 jaar, woont in Spijkenisse, is getrouwd en heeft twee kinderen. Michael heeft een zware periode gehad. Tijdens deze periode heeft Michael paracord herontdekt, wat zorgde voor wat ontspanning en afleiding. Als vrijwilliger bij Het Ambacht, een dagbestedingslocatie in Spijkenisse, heeft hij cliënten ook het paracord laten ontdekken.
Paracord
Vol passie vertelt Michael over paracord. Het woord paracord is afgeleid van parachutekoord. Van resten parachutekoord werden in de Vietnamoorlog vriendschapsbandjes gemaakt. Nu worden er nog steeds armbanden gemaakt van paracord. “Voor mij is paracord mijn redding geweest.” In de zware periode is Michael begonnen met simpele armbanden. Tegenwoordig ontwerpt hij ze zelf. Zijn eigen ontwerpen staan symbool voor de weg die hij heeft afgelegd. “Ik ben bezig aan een serie armbanden waarin ik mijn gevoel over psychische stoornissen kan verwerken. Ik kan bijvoorbeeld een serie van armbanden maken die symbool staan voor ADHD, Borderline, enzovoort. Op deze manier hoop ik meer naamsbekendheid te kunnen geven aan psychische stoornissen.” 
Werken als vrijwilliger bij Het Ambacht
Michael doet sinds februari 2018 vrijwilligerswerk bij Het Ambacht. “Ik ben begonnen op de houtbewerking. Dat doe ik nu ook nog steeds. Ik heb ook een keer wat paracord meegenomen. In het begin keken de cliënten een beetje raar op van wat ik ermee deed. Zo vond één van de cliënten helemaal niets écht leuk. Hij deed wel netjes wat je van hem vroeg, maar hij vond het niet echt leuk. Totdat hij mij met paracord bezig zag. Hij vond het interessant. Ik heb hem een stuk paracord gegeven om hem te laten voelen. Toen zag ik wat er gebeurde bij hem. Hij keek naar hoe ik een armband maakte en toen is hij mij na gaan doen. Nu maakt hij zelfstandig armbanden en hij vindt het helemaal geweldig. Tijdens het maken is hij ontzettend geconcentreerd, maar als de armband af is heeft hij een grote lach op z’n gezicht. Twee weken geleden ben ik op een vrije zaterdag met hem naar een leverancier gegaan. Je ziet hem dan helemaal opbloeien. Daar geniet ik echt van.” De armbanden worden verkocht in de winkel, maar de bedoeling is dat er meer verkocht gaat worden in een webshop.
“Ik vind het belangrijk om de jongens wat te leren. We hebben serieuze apparatuur staan. Ik wil ze graag leren om daarmee om te gaan. Maar ik leer ze bijvoorbeeld ook om dingen op te meten of welke schroeven het beste gebruikt kunnen worden. Ik probeer ze zelf na te laten denken en ze dingen bij te brengen. Wat voor ons heel logisch is, is voor hen helemaal niet logisch.”
Ik vind hier rust
Het Ambacht is erg belangrijk voor Michael. Iedere dinsdagochtend is hij aanwezig en om de week ook op vrijdagochtend. “Als ik gespannen ben ga ik hier ook naartoe om een bak koffie te drinken. Ik vind hier rust.” Michael werkte eerst in de logistiek, maar daar wil hij niet meer naar terug. “Ik wil mensen helpen en dingen aanleren.” Door zijn opleiding sport en spel, ook gericht op verstandelijk beperkte mensen, weet Michael waar hij mee bezig is. “Ik haal zoveel voldoening uit dit werk. Sommige cliënten kunnen nu zelfstandig een armband maken, anderen kunnen zelfstandig iets opmeten en aftekenen, weer een ander durft nu onder begeleiding met één van de machines te werken. Daar word ik zo blij en vrolijk van.”
Producten Het Ambacht
Maken jullie alles zelf? “Bij de houtbewerking worden bijvoorbeeld bordjes met teksten erop gemaakt, vogelhuisjes en een Instagram bord. Dit is een houten frame met daarop een tekst waarmee je op de foto kunt. Je kunt zelf aangeven welke tekst je erop wilt hebben.
Voor het paracord hebben we een Jig gemaakt. Hierop kun je het paracord spannen met een klip of een lus om hem verstelbaar te maken. We hebben ook een standaard gemaakt om de armbanden aan op te hangen in de winkel.” Op Het Ambacht wordt ook zeep gemaakt. In het zeepatelier staat een zeepmachine waarmee blokken zeep worden gemaakt. De granulaatkorrels worden gemengd met kleurstof en geurolie. De machine mengt de ingrediënten goed door elkaar. Als de zeep uit de machine komt wordt de zeep op maat gesneden en worden de teksten met stempels op de zeep gedrukt.
Onbetaalbaar
“Ik zou heel graag meer willen doen en de activiteiten willen blijven uitbreiden. Dit kan alleen met de hulp van het personeel. Die moeten we niet vergeten. Ik voel me echt thuis bij Het Ambacht en dat komt mede door deze dames!” Het werken als vrijwilliger kan Michael iedereen aanraden. “Je draagt bij aan de ontwikkeling van verstandelijk beperkte mensen. Je ziet mensen opbloeien en als je ziet dat zij gelukkig zijn, is dat onbetaalbaar.”
 

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen