“Koffie?”, vraagt John terwijl hij richting de bar van het restaurant loopt. Toen hij een jaar geleden begon met zijn werk bij het restaurant in Oud-Beijerland was hij nog behoorlijk zenuwachtig, bekent hij, maar inmiddels gaat alles vanzelf. “Wij hebben niks van die zenuwen gemerkt”, zegt Margreth de Bruin. Samen met Daniëlle van der Pligt is ze bedrijfsleidster van In de Buurt. “Als John zenuwachtig is, gaat hij juist veel praten. ‘Dat is een goeie aanwinst’, dachten wij. In de horeca moet je je babbeltje bij je hebben.”
Toen lunchcafé ‘Zonder Meer’ verdween uit Oud-Beijerland, vonden vaste gasten Jan en Yvette Sintmaartensdijk het zo’n gemis dat ze besloten zelf een restaurant te openen. Met hun restaurant ‘In De Buurt Eten & Drinken’ bieden ze nu mensen met- en zonder arbeidsbeperking een leuke en leerzame werkplek. Het restaurant ging een intensieve samenwerking aan met Zuidwester, waardoor inmiddels vijftien cliënten er een mooie werkplek vonden. John is één van hen: “Sinds ik hier werk, durf ik veel meer.”
John werkt alweer een jaar in het restaurant aan het Koninginneplein in Oud-Beijerland. Een werkplek die voor hem als geroepen kwam. “Ik woonde net bij Zuidwester en had verschillende soorten dagbesteding. Daardoor ontdekte ik dat ik liever iets wilde doen met mensen in plaats van met m’n handen werken.”
'Wij runnen het restaurant en Zuidwester begeleidt de cliënten’
Margreth en Daniëlle werden als voormalig begeleiders van Zonder Meer benaderd om als bedrijfsleiders aan de slag te gaan. “Een slimme oplossing vinden wij. Daniëlle en ik zijn samen met Jan compleet verantwoordelijk voor het goed lopen van de zaak, zodat er voldoende werk is. Zuidwester is verantwoordelijk voor de begeleiding van de cliënten”, legt Margreth uit.
Op jezelf vertrouwen
Net zo goed als het voor John spannend was om te starten bij In de Buurt, was het ook voor Margreth een hele uitdaging. “Het is toch ander werk dan ik gewend was als begeleider. Je leert op jezelf te vertrouwen en het is belangrijk om te blijven communiceren. We hebben het afgelopen jaar samen met de begeleiders van Zuidwester uitgezocht hoe we onze samenwerking het best konden vormgeven. Vanuit Zonder Meer hadden we een bepaalde werkwijze, maar Zuidwester heeft daar natuurlijk ook ideeën over. Als dat botst, moet je daar samen over praten. Uitleggen waarom je doet wat je doet en daar de balans in vinden. Ik vind dat we dat het afgelopen jaar heel goed hebben gedaan.”
Op 7 september 2020 bestond het restaurant een jaar. Een roerig jaar was het zeker. “We begonnen heel sterk. Er was meteen veel aanloop. We hebben veel vaste gasten van de flats hier omheen en de zaal die we verhuren voor bijvoorbeeld verjaardagen werd ook goed gebruikt”, zegt Margreth.
“Dat mis ik misschien wel het meest”, zegt John, doelend op de coronamaatregelen waardoor het werk flink veranderde. “Bij die eerste lockdown mochten we niet meer naar onze dagbesteding. Ik vond dat echt heel moeilijk, want ik moet gewoon bezig zijn. Hier is altijd wat te doen en die feestjes in de avond waren altijd extra leuk. Ik heb hier ook zo veel geleerd. Ik durf nu meer en heb mijn mondje bij me, waardoor ik zowel op mijn werk als op de woning beter durf aan te geven wanneer ik het ergens niet mee eens ben.”
Bezorgservice door horecasluiting
Tijdens de recente tweede horecasluiting is besloten het werk voor de cliënten in het restaurant zo veel mogelijk door te laten gaan. “We zijn een bezorg- en afhaalservice gestart, waardoor we hopelijk zo veel mogelijk door kunnen blijven draaien”, zegt Margreth. “Het zou natuurlijk geweldig zijn als iedereen de komende tijd zoveel mogelijk lunches, maaltijden en salades bij ons bestelt.”
Ook John zit met smart op veel bestellingen te wachten. “Ik heb het eerste jaar al veel geleerd: bestellingen opnemen, drankjes maken achter de bar, serveren. Maar ik zou ook graag meer willen leren in de keuken. Snijtechnieken, koken. Daar is eerst meer werk voor nodig, dus daar hoop ik op.”
Kijk op www.indebuurtetenendrinken.nl om meer te lezen over de afhaal- en bezorgmogelijkheden.