Als je doof bent, kunnen communicatieproblemen leiden tot onbegrip en frustratie. Heel herkenbaar voor Christiaan de Heer, woonachtig op de Zwanenhoeve te Zevenbergen. De oplossing? Een cursus gebarentaal!
Risico op eenzaamheid
Christiaan woont sinds een aantal jaar op De Zwanenhoeve. Het complex bestaat uit een biologische zorgboerderij met winkel en daarnaast een woning waar zes cliënten wonen. Christiaan is de enige die doof is. Daardoor had hij weinig contact met de andere bewoners, waardoor het risico op eenzaamheid groter wordt.
Door gebarentaal voelt Christiaan zich begrepen
“Om dat te voorkomen en om Christaan beter te kunnen begeleiden, zijn we met het hele team op een cursus gebarentaal geweest”, vertelt Anita van Tetering, medewerker op de dagbesteding. “Sindsdien gaat de communicatie met hem veel makkelijker.” Ook de moeder van Christiaan ging mee op cursus, samen met Monique Kleijs, zijn nicht. “Ik denk dat de gebarentaalcursus alleen maar goeds heeft gebracht in de manier van communicatie met Christiaan”, vertelt zij hierover. “De geleerde gebaren zijn praktisch en gericht op zijn leven en woon- en werksituatie. De lessen hebben Christiaan echt goed gedaan. Hij voelde zich begrepen en genoot zichtbaar van de aandacht.”
Vrijwilliger Roxane
Duurde de cursus vijf bijeenkomsten van tweeëneenhalf uur, vrijwilliger Roxane Houshmand volgde een vierjarige opleiding. “We zijn zelf ouders van een slechthorend zoontje en een doof dochtertje”, vertelt ze. In 2018 werd ze geattendeerd op een oproep van Zuidwester op Facebook: vrijwilliger gezocht die gebarentaal beheerst. “Uit ervaring weet ik hoe dove mensen zich voelen: vaak eenzaam, buitengesloten. Ik kon me Christiaans situatie dus goed voorstellen en besloot contact op te nemen. Nu ga ik eens per maand iets met hem ondernemen.” Anita vindt het heel positief. “Eindelijk iemand die hem begrijpt, waar hij echt contact mee heeft. Na hun maandelijkse uitje is hij altijd heel vrolijk. Zonder haar zou hij veel eenzamer zijn.”