Waarom deze nieuwbouw?
De nieuwbouw speelt in op drie belangrijke uitdagingen:
- Complexe zorgvragen: Sommige cliënten verlaten niet heel gemakkelijk hun woning en hebben baat bij een omgeving waarin wonen, dagbesteding en behandeling samenkomen.
- Veiligheid: Voor cliënten met gedragsproblematiek is een molestbestendig gebouw essentieel.
- Verouderde panden: Sommige huisvesting voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Door de nieuwbouw komen recentere panden vrij voor cliënten die nu nog in verouderde gebouwen wonen.
Het ontwerp
Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen met:
- Vier woongroepen voor elk tien cliënten, met gezamenlijke huiskamers en buitenruimtes.
- Acht zelfstandige studio’s voor cliënten die intensieve begeleiding nodig hebben, maar minder goed in een groep passen.
- Multifunctionele ruimtes voor dagbesteding en behandeling.
Dit alles is gericht op het vergroten van de zelfstandigheid, veiligheid en ontwikkelmogelijkheden van de bewoners.
Meerwaarde voor de regio
De nieuwbouw creëert een domino-effect in de regio. Het biedt passende zorg voor cliënten met hoog-complexe zorgvragen en maakt modernere woningen beschikbaar voor andere cliënten. Dit draagt bij aan een toekomstbestendige zorgverlening van Zuidwester op Hernesseroord.
Toekomstperspectief
Met deze nieuwbouw zet Zuidwester een belangrijke stap richting duurzame en geïntegreerde zorg. Het pand wordt in het eerste kwartaal van 2026 opgeleverd en markeert een nieuwe standaard voor intensieve zorg in de regio.
Naar verwachting zal het gebouw begin 2026 worden opgeleverd.
Er zijn eigenlijk drie grote uitdagingen op Hernesseroord. Ten eerste is er een groeiende groep cliënten met zulke complexe ondersteuningsvragen dat ze zelden de woning verlaten. Deze groep heeft baat bij een omgeving waarin wonen, dagbesteding en behandeling onder één dak worden aangeboden. Dit vergroot hun mogelijkheden om deel te nemen aan het dagelijks leven en verbetert hun kwaliteit van leven aanzienlijk.
Daarbij is er ook een doelgroep met complexe ondersteuningsvragen, waarvoor een stevig en molestbestendig gebouw noodzaak is.
Verder is er de uitdaging dat er op Hernesseroord nog enkele fors verouderde panden staan, die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Cliënten die nu in deze gebouwen wonen, verdienen een moderner en beter woonklimaat. De nieuwbouw zorgt ervoor dat er plekken vrijkomen in recentere gebouwen, zodat ook deze cliënten naar een betere woning kunnen verhuizen.
Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen met vier woongroepen, elk voor tien cliënten. Deze groepen hebben gezamenlijke huiskamers en buitenruimtes. Daarnaast zijn er acht zelfstandige studio's voor cliënten die minder goed in een groep kunnen wonen, maar wel een intensieve begeleiding nodig hebben. Dit biedt een veilige en comfortabele woonomgeving, waar bewoners zich kunnen ontwikkelen. Naast de woongroepen en studio's zijn er multifunctionele ruimtes voor dagbesteding en behandeling, waardoor alles binnen handbereik is.
De nieuwbouw is bedoeld voor cliënten met hoog complexe zorgvragen, dus cliënten met hoog complex gedrag. Dit betreft zowel huidige cliënten in de regio als nieuwe cliënten van buitenaf die op zoek zijn naar passende huisvesting.
Nee, dat is niet het uitgangspunt. De nieuwbouw is ontworpen voor cliënten met hoog-complexe zorgvragen. Doordat deze cliënten verhuizen naar de nieuwbouw komen de vrijgekomen woningen beschikbaar voor cliënten uit de verouderde panden. Ook zij krijgen hiermee een betere woonvorm.