Home Therapeutisch klimmen

Therapeutisch klimmen

11/11/2013

Spijkenisse - Op 5 november jl. werd aan de P.J. Bliekstraat in Spijkenisse een klimwand geplaatst. De klimwand is bedoelt voor therapeutisch klimmen. Amanda Hanemaaijer, psychomotorisch therapeut, vertelt hier iets over.

‘Klimmen is een sprankelende sportieve bezigheid die onder andere appelleert aan durf, kracht, totaal bewegen en dynamiek. Factoren die aanspreken bij een groot gedeelte van onze doelgroep: de jongeren met een (lichte) verstandelijk beperking. In het klimmen zelf liggen als het ware belangrijke relationele thema's besloten: zekerheid, veiligheid, verbondenheid, afhankelijkheid. De therapie kan gebruikt worden voor onder andere het verbeteren van coördinatie, uithoudingsvermogen, kracht, stabiliteit en flexibiliteit.

De eerste reactie van een cliënt op de muur was: ‘Zo daar ga ik dus niet op he!’ Toen we haar stap voor stap uitlegde wat en hoe het werkt en dat ze niet alleen hoeft, werd ze enthousiast en wilde ze het toch wel proberen. Eenmaal in de klimgordels en gezekerd begon ze aan haar klim! Echt gaaf om te zien welk effect de ‘stoere’ klimwand op haar had. Ze gaf zelf aan dat ze dit wel bij de PMT wilde gaan doen, omdat het goed voor haar zelfvertrouwen zou zijn.’