Home Pittig Politiek Café

Pittig Politiek Café

01/06/2010

Spijkenisse - Op 31 mei jl. heeft in het restaurant van Stichting Zuidwester aan de P.J. Bliekstraat het Politiek Café plaatsgevonden. Ca. 80 cliënten van Zuidwester en mensen met een beperking die niet bij Zuidwester wonen maakten kennis met negen lokale politici en voerden met hen een pittig debat.

Stichting Zuidwester

Arinda Callewaert (CDA), wethouder bij de gemeente Binnenmaas en nummer 49 op de verkiezingslijst, en Jonathan van der Geer (ChristenUnie), kandidaat raadslid, voorlichter Tweede Kamerfractie en nummer 41 op de verkiezingslijst, zijn het met elkaar eens:,,Het is belangrijk dat we hier zijn en ons verhaal doen. Mensen met een beperking hebben het recht om te stemmen en moeten daar ook gebruik van maken, een groot deel van de hedendaagse politieke onderwerpen gaat tenslotte over hen. Zij voelen direct de consequenties van de beslissingen van de overheid. Wij hopen dat ze na deze avond een beter beeld hebben van de politieke partijen en ook daadwerkelijk hun stem uit gaan brengen op 9 juni aanstaande.” Anne Marie Koopman - van Kouwen (GroenLinks) voegt toe:,,Deze mensen hebben dan wel een beperking maar ze zijn absoluut niet dom! Dat merk je goed aan de vragen die ze stellen; scherp en op de hoogte van het laatste nieuws. Ze zijn mondiger dan menigeen denkt en dat moet ook de politici bewust worden, want ook mensen met een verstandelijke beperking zijn kiezers.”

Stevig debat
De stemming zat er dan ook goed in. Standpunten werden zowel uitbundig toegejuicht als stevig bekritiseerd. De politici moesten met een goed verhaal komen en hun mannetje staan tijdens het vragenvuur van de toehoorders.
De bezuinigingen in de zorg waren voor de meeste een belangrijk punt dat hen grote zorgen baart. ,,Hoe moet het straks als er nog meer bezuinigd wordt? We hebben nu al last van de bezuinigingen! Ik kan al niet meer zo vaak naar de dagbesteding om te schilderen. Dat vind ik heel erg, want me creatief uiten vind ik zeer belangrijk”, stelt een jonge toehoorster tijdens het debat. Het publiek maakte duidelijk dat zij bezorgd zijn over het mogelijk verdwijnen van banen bij de begeleiders en dat ze het zeer belangrijk vinden dat ze niet nog minder overhouden van hun inkomen of uitkering.
Tevens gaven zij kritiek op de OV-chipkaart. Het systeem blijkt voor een aantal mensen met een beperking veel te ingewikkeld.

Bekijk hier het filmfragment van TV Rijnmond.

Bekijk hier en hier de filmfragmenten van Smart TV.