Home Over Zuidwester Onafhankelijke cliëntondersteuning

Onafhankelijke cliëntondersteuning

 
Onafhankelijke Cliëntondersteuning Wet Langdurige Zorg (WLZ)
Alle mensen die recht hebben op langdurige zorg (met een Wlz ‐ indicatie) kunnen hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hij of zij ondersteunt jou of je naaste met al je vragen rondom het regelen en de uitvoering van langdurige zorg.
 
Wat is cliëntondersteuning?
De cliëntondersteuners denken met je mee over hoe je de zorg die het beste bij jouw situatie past goed kunt organiseren. De cliëntondersteuning is vooral gericht op de versterking van jouw positie, zodat je de juiste keuzes kunt maken over je zorg. Een cliëntondersteuner staat naast je, denkt mee (los van alle partijen) en betrekt waar mogelijk je sociale netwerk (bijvoorbeeld familie, mantelzorgers en vrijwilligers) bij het zoeken naar oplossingen. De cliëntondersteuner kent het zorgaanbod in jouw buurt.
 
Wat kan de cliëntondersteuner voor je betekenen?
Je kunt informatie, advies en ondersteuning krijgen. Denk aan:
  • informatie en advies over het zorgaanbod in de regio, verschillende zorgvormen, cliëntrechten en eventuele wachtlijsten.
  • de keuze voor de gewenste zorgaanbieder die het beste past bij jouw situatie past.
  • de invulling van de zorg. Je kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij het opstellen van een persoonlijk plan. Hierin leg je vast hoe je jouw leven wil inrichten en wat daarbij voor jou de beste zorg is (verblijf in een zorginstelling, een volledig of modulair pakket thuis of persoonsgebonden budget).
  • het zorg ‐ of ondersteuningsplan . Je kunt hulp krijgen bij het opstellen, bespreken en bijstellen van de zorg ‐ of ondersteuningsplan. Dit zijn afspraken over de invulling van de zorg die je maakt met je zorgverlener. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de cliëntondersteuner jou tijdens de bespreking met de zorgverlener bijstaat.
  • bemiddeling tussen jou en je zorgaanbieder. Wil je  een andere invulling van de zorg en/of kom je er samen met de zorgaanbieder niet uit? Ook dan kan een cliëntondersteuner je helpen.
Gratis en in jouw belang
Cliëntondersteuning is er speciaal voor jou en is kosteloos.

Waar kun je terecht?
Voor cliëntondersteuning kun je terecht bij je zorgkantoor of de onafhankelijke cliëntondersteuners van MEE en Adviespunt Zorgbelang. Je kunt zelf kiezen van wie je cliëntondersteuning wilt ontvangen en rechtstreeks contact opnemen met de betreffende organisatie.

Zorgkantoor
Op de website van jouw zorgkantoor vind je nadere informatie en een telefoonnummer voor cliëntondersteuning.

MEE
Meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning door MEE vind je op de website van MEE. Je kunt ook bellen naar 0900 ‐ 999 88 88. Voor dit informatienummer betaal je alleen jouw gebruikelijke belkosten.

Adviespunt Zorgbelang
Meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning door Adviespunt Zorgbelang  vind je op de website van Adviespunt Zorgbelang of bel 0900 – 243 81 81. Voor dit informatienummer betaal je alleen jouw gebruikelijke belkosten.