Home Over Zuidwester Kwaliteit Gezond in beweging

Gezond in beweging

Hoe zorgen we er nou voor dat er structureel meer aandacht komt voor gezonde voeding en meer beweging? Met die uitdaging gingen onze diëtisten, bewegingsagogen en collega's van het Leercentrum aan de slag. Het resultaat? Dat lees je in deze Gezond & Beweeg krant van Zuidwester! Projectleider Josien van Wingerden vertelt wat er de afgelopen twee jaar allemaal is gebeurd, wat er is bereikt en welke vervolgstappen nu worden gezet. Ook staan er ervaringsverhalen in van cliënten, medewerkers en een diëtist. 

Hieronder staan een aantal producten die vanuit het project Gezond in beweging ontwikkeld of aangeschaft zijn. Kijk ook eens op onze website www.lerenisleuk.org. Heb je vragen over dit project, of heb je interesse in bepaalde producten? Stuur dan een mail naar gezondinbeweging@zuidwester.org.


Producten Gezond in beweging

 • Training voor cliënten:  Chef-kok, klik hier voor meer informatie.
 • Workshop voeding voor begeleiders, verwanten en cliënten: Na deze training heeft de deelnemer meer inzicht en kennis in de nieuwste inzichten van voeding in relatie tot gezondheid en verschillende ziektebeelden. Dit kunnen veel uiteenlopende ziektebeelden zijn, bijvoorbeeld diabetes mellitus, overgewicht, hart- en vaatproblemen, maar ook ondergewicht en darmklachten. Invulling van de training gaat in overleg met de aanvrager en zal op maat afgestemd worden. Klik hier voor meer informatie.
 • Workshop beweging voor medewerkers: Tijdens deze training gaan medewerkers eventueel met cliënten aan de slag om meer te bewegen en in beweging te blijven op langer termijn. Dit kan zowel met de ontwikkelende producten vanuit het project Gezond in beweging, als door te kijken naar de algemene beweging op een dag van de cliënt en daar advies over te geven. Invulling van de training gaat in overleg met de aanvrager en zal op maat afgestemd worden.
 • Ontwikkelingskaarten voor cliënten: Deze ontwikkelkaarten, ontworpen door Middin, leggen stapsgewijs uit hoe de cliënt eten moet voorbereiden, bepaalde apparaten moet bedienen en groente en fruit moet snijden. Bekijk hier de ontwikkelingskaarten.
 • Steffie gezond: De website www.kijkopgezond.nl is een leuke website voor cliënten die gaat over gezond eten en goed bewegen.
 • Zuidwester beweegkalender: Iedere dag willen bewegen, maar niet weten hoe? De beweegkalender heeft voor iedere dag in het jaar een beweegopdracht of weetje over voeding of beweging. Klik hier voor de Zuidwester beweegkalender.
 • Zuidwester kookboek: Dit kookboek is ontwikkeld door de diëtisten van Zuidwester in samenwerking met cliënten. Op zoek naar recepten voor een grote groep? Klik hier voor het Zuidwester kookboek.
 • Inzet FitLights: De FitLight Trainer helpt en ondersteunt om beweging, kracht en coördinatie te verbeteren doormiddel van lichtjes die aan en uit gaan.
 • Filmpjes over leren koken voor cliënten: Bekijk de filmpjes hier.
 • Bewegen en Bewogen worden: Er zijn verschillende manieren van bewegen, je kunt zelf bewegen of in beweging gebracht worden. Er zijn drie verschillende posters ontwikkeld speciaal voor cliënten die ernstig lichamelijk beperkt zijn. Bij de posters horen drie verschillende tassen met materialen. De posters en tassen zijn bedoeld voor op de woningen en dagbestedingslocaties van Zuidwester en worden door middel van een doorgeefsysteem gerouleerd. Klik op de volgende linkjes om Poster 1, Poster 2 en Poster 3 te bekijken.
 • MotoMed: Zuidwester heeft op verschillende dagbestedingslocaties een MotoMed aangeschaft. Dit is een bewegingstrainer, waarbij benen door een motor bewogen worden. Er kan ook op eigen kracht gefietst worden.