Hans Maliepaard: “It's my life”

Hans Maliepaard

1. Hoe lang heb je bij Zuidwester gewerkt? 

Ik ben in september 1980 begonnen bij Zuidwester, toen nog Hernesseroord. Bijna 44 jaar dus.

2. Welke functies heb je gehad?

Ik ben gestart als leerling Z-verpleegkundige. Na de opleiding een maandje in de WW gezeten en daarna terug als Z-verpleegkundige. Met de veranderingen in de langdurige zorg in 1985 begonnen in het Fasehuis ‘De Ring’, de eerste woonvoorziening buiten de instelling. Met de functieherwaardering werd de functie omgezet naar Zorgmedewerker 1e functieniveau. Daar gestart als persoonlijk begeleider van een cliënt van Stichting. Keerkring. De eerst ambulante begeleiding in 1997.

Bij de ontwikkeling en opzet van de extramurale zorg ben ik coördinator Individueel Wonen geworden (wat samen met Thuiszorg en Logeren later Eigenz is geworden). Dit was een samenwerking met Stichting Pameijer/ Keerkring.

Zuidwester werd een Supportorganisatie en daarin ben ik aan de slag gegaan als coach. Met de financiële problemen is die functie boventallig geworden en zo werd ik in 2007 Leidinggevende Dagbesteding in combinatie met Leidinggevende Ondersteunende Diensten in regio Zeeland. In deze periode was ik voor regio Zeeland daarnaast ook projectleider Herstructurering Ondersteunende Diensten.

In 2015 ben ik nog een jaar Leidinggevende Wonen in regio West-Brabant geweest en daarna in 2016 Zorgmanager geworden in regio Goeree Overflakkee. Tot 2022, toen was het genoeg geweest en ben ik 18 uur gaan werken, waarvan 16 uur als Ambtelijk secretaris van de OR en CCR.

Vanaf 1997 ben ik altijd persoonlijk begeleider/ambulant medewerker gebleven van een cliënt die zelfstandig woonde, via Eigenz.

3. Wat is je meest dierbare herinnering aan je tijd bij Zuidwester?

Binnen de Personeelsvereniging ben ik gestart als Coördinator Barcommissie. De PeeVee had een eigen bar in een 'vooronder'. Die was 2x per week open voor medewerkers. Ik ben daarna voorzitter geworden van de Personeelsvereniging, ik volgde Will Rijvers op. Totaal meer dan 25 jaar in het bestuur van de PeeVee actief geweest. Nu, als laatste activiteit, help ik mee om de reünie van 31 mei te organiseren.

4. Welke grootste verandering heb je meegemaakt bij Zuidwester, en (hoe) heeft dit je werk beïnvloed?

De grootste verandering die ik heb meegemaakt is de omslag van het medische model naar het supportmodel. De omslag dat onze cliënten (en de verwanten) een eigen stem kregen in de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben en wij, de medewerkers, niet meer alles bepalen en overnemen. 

Helaas had dit ook gevolgen voor de financiering van de zorg. In het medische model werd de zorg nog gefinancierd naar het aantal bedden, ongeacht de mate van beperking. Met de komst van de zorgzwaarte pakketten (ZZP) werd de financiering dusdanig afgeknepen, dat het sindsdien altijd voelde als dat er (te) veel niet meer mogelijk was. Maar het positieve was toch wel dat cliënten meer gehoord werden en zij ook niet meer volledig in zorg hoefden te komen. Op jezelf wonen, logeren vanuit de thuissituatie en thuiszorg behoorden daardoor ook tot de mogelijkheden. 

5. Heb je een boodschap of wens voor je collega's?

Ik wens iedereen het beste, voor het werk en ook voor privé. Heb zelf ervaren dat een goede en stabiele thuissituatie zo belangrijk is voor hoe je in je werk kunt staan samen met je collega's en hoe je in het leven kunt staan samen met je eigen relaties. 'Samen' is een kernwaarde van de organisatie. Door de tekorten in personeel en het alsmaar verder uitsplitsen van onderdelen is deze kernwaarde in mijn ogen te veel naar de achtergrond geschoven. Alle bijgekomen regels, personeelstekorten en verantwoording van zorg en geld hebben niet bijgedragen aan de wens om samen goede zorg te bieden voor de cliënten. Ik wens dus iedereen heel veel 'samen'. 

6. Als je het werken bij Zuidwester in drie woorden moet omschrijven, welke drie woorden zijn dit dan?

“It's my life”
 

7. Hoe ziet jouw toekomst er nu uit? 

Mijn passie ligt bij voetbal en (moes)tuinieren. Daar kan ik veel energie insteken en ook uit halen. En er zijn allerlei ontwikkelingen in mijn privé-situatie. Ben erg gelukkig met Elma, mijn nieuwe partner. We wonen inmiddels samen en hebben een camper gekocht, waar we hopelijk veel mooie avonturen mee gaan beleven. 

En Hansie wordt ook nog opa… waar ik erg naar uitkijk! 

Dus veel positieve ontwikkelingen en waarschijnlijk blijft er een drukke agenda.