Een gevoel van trots en opwinding was voelbaar tijdens de diplomering van de eerste lichting studenten van de Zuidwester en Pameijer brancheopleidingen. Anderhalf jaar geleden zijn de brancheopleidingen Groen en Facilitair van start gegaan en inmiddels zijn 14 van de 16 cliënten glansrijk geslaagd voor hun opleiding. Dat moest gevierd worden, op 6 mei vond de feestelijke diplomering plaats.
Uitdagingen overwonnen
De brancheopleidingen zijn van grote waarde gebleken voor de studenten. De geslaagden hebben niet alleen een diploma behaald, maar ze zijn ook persoonlijk gegroeid. Zo hebben ze meer zelfvertrouwen gekregen. Voor velen van hen betekent dit dan ook meer dan alleen ‘een papiertje’; het vertegenwoordigt een overwinning op de uitdagingen waar ze voor stonden. En met een slagingspercentage van 87,5% is deze erkende mbo-opleiding, voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking uitgemond in een succesverhaal. Het diploma biedt de studenten een serieuze kans op een betaalde baan en ‘gewoon’ meedoen in de samenleving.
Wat gaan de studenten met hun diploma doen?
Het behaalde diploma opent nieuwe deuren voor de geslaagden, waardoor ze kunnen solliciteren naar functies als assistent hovenier, assistent conciërge of medewerker in een winkel. Maar ze kunnen ook doorstromen naar een MBO 2-opleiding. Een aantal studenten heeft ervoor gekozen om bij hun vertrouwde dagbesteding te blijven, waar ze hun nieuwe opgedane kennis en vaardigheden kunnen inzetten. Anderen gaan de volgende stap zetten richting betaald werk, onder begeleiding van een jobcoach.
Passie van docenten Nicky en Jamel
Achter deze succesvolle studenten staan toegewijde docenten, wiens passie voor het onderwijzen en begeleiden van deze studenten duidelijk voelbaar is. Voor hen is deze opleiding niet alleen een professionele verantwoordelijkheid, maar ook een bron van persoonlijke voldoening en ontwikkeling geweest. Nicky Tuinenburg (trainer vanuit Zuidwester): “Jamel, ik en de studenten zijn ons er van bewust dat dit een bijzonder anderhalf jaar is geweest. Zowel in de klas, als op de dagbesteding, maar ook privé. De stimulans van familie, werkbegeleiders en woonbegeleiders was erg waardevol. In anderhalf jaar tijd zijn we met elkaar gegroeid, persoonlijk en naar elkaar toe. Het was een zeer positief proces met respect en waardering voor elkaar. Ik ben dan ook ontzettend trots!”
Links:Jamel Lange, Rechts: Nicky Tuinenburg.
Tweede Kamer stemt in met motie voor de financiering van brancheopleidingen
Opleiding is de sleutel tot werk, ook voor mensen met een beperking. Zuidwester is blij met de recent aangenomen motie die de regering verzoekt te onderzoeken hoe op maat gemaakte opleidingen, zoals brancheopleidingen in sectoren als Groen en Facilitair, gefinancierd kunnen worden. Dit opent kansen voor mensen die speciaal onderwijs hebben afgerond om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast gaan de brancheopleidingen over van de Academie voor Zelfstandigheid naar de VGN Academie.
In september gaan twee nieuwe klassen van start
Kijkend naar de toekomst gaat, mede dankzij dit succesverhaal, de werving voor een nieuwe opleidingsronde binnenkort van start. Zowel Zuidwester als Pameijer zijn enthousiast om door te gaan met deze unieke leerformule, waardoor nog meer cliënten de kans krijgen om te leren en zichzelf te ontwikkelen.
Voor de geslaagden is dit slechts het begin van een reis vol mogelijkheden en kansen, om te dromen en te streven naar een mooie toekomst. Gefeliciteerd!
Ben jij of ken jij iemand die ook gebruik wil maken van deze kans om zichzelf verder te ontwikkelen met een brancheopleiding? Neemt dan contact op via academievoorzelfstandigheid@zuidwester.org.