Home Ervaringsdeskundige Glenn | "Terug naar mijn oude school"

Ervaringsdeskundige Glenn | "Terug naar mijn oude school"

21/06/2018

Het delen van ervaringen is de belangrijkste taak van de ervaringsdeskundige. Het kan voor cliënten heel vertrouwd zijn om met iemand te praten die hun ervaringen deelt. De Ervaringsdeskundigen kunnen door hun eigen ervaringen helpen bij het zoeken van een oplossing. Daarnaast zijn de verhalen van de Ervaringsdeskundigen belangrijk voor Zuidwester! Glenn Ramdayal ging na acht jaar terug naar zijn oude school. Hoe hij dat vond? Daar schreef hij over. Met trots delen we dit met jullie.  

Geschreven door Glenn Ramdayal

"Het begon met een bezoekje aan een woning aan het Hollands Diep in Middelharnis. Omdat ik ervaringsdeskundige van Zuidwester ben wilde ik graag een keer een woning bezoeken. Een woning waar mensen met meervoudige handicaps wonen. Ik wist eigenlijk niet goed wat dat was. Ik heb gevraagd of mijn coach Els dat voor mij kon regelen en of ze dan ook met me mee wilde gaan. We zijn samen naar een woning aan het Hollands Diep geweest. En ik heb daar toen kennis gemaakt met de mensen die daar wonen. Best wel spannend vond ik, want ik wist niet goed wat ik tegen ze moest zeggen. Ook omdat de meesten niet konden praten. Ik heb ook mijn verhaal verteld aan de mensen die daar werken. Over wat ik allemaal geleerd heb en over de opleiding ervaringsdeskundige.

Eén van de begeleidsters had een heel goed idee. Ze zei weet je Glenn, het zou echt heel erg mooi zijn als jij je verhaal op je oude school zou willen vertellen. Ik heb op de ZMLK school in Middelharnis gezeten, op de Ark. Ze zei dat de kinderen die nu op die school zitten heel veel van mij zouden kunnen leren. Ik vond dat best wel een goed idee, maar ik durfde het eigenlijk nog niet te doen. Ik heb toen met Els afgesproken dat ik erover na wilde denken. En dat ik het zou laten weten als ik het wel zou durven.

En nu durfde ik het wel aan. Samen met Els heb ik op papier gezet wat ik wilde vertellen. En dat ging er vooral over dat je naar jezelf moet luisteren. En dat je altijd iemand kan vragen om je te helpen als je het niet alleen kan. Of als je niet weet hoe iets moet.

Ik zat eerst op een gewone school. Maar omdat dat niet zo goed ging, moest ik naar speciaal onderwijs. Dat vond ik helemaal niet leuk. Mensen gingen toen ook tegen me zeggen dat ik dingen niet moest doen. Omdat het te moeilijk voor me was en dat ik het niet zou kunnen. Of omdat het toch niets voor mij was. Dat vond ik niet zo leuk want ik wilde net als anderen ook gewoon overal aan mee doen. Maar door mijn beperking was dat niet zo makkelijk.

Gelukkig waren er ook wel mensen die zeiden dat ik het gewoon moest proberen. En naar die mensen wilde ik wel luisteren. Want ik heb daardoor heel veel dingen geleerd. En omdat ik een doorzetter ben heb ik mijn rijbewijs gehaald. En woon ik nu op mezelf, met een beetje begeleiding van EigenZ. En heb ik ook betaald werk. En ik ben nu ook ervaringsdeskundige bij Zuidwester.

En dat heb ik allemaal verteld op mijn oude school. Ik vond het best vreemd om daar weer binnen te zijn. En ik kende er ook nog wel een paar mensen. Want het is al 8 jaar geleden dat ik van die school kwam. Er waren 2 klassen die samen met de juffen en de meester naar mijn verhaal hebben geluisterd. En ze waren allemaal heel stil. Toen ik klaar was kreeg ik applaus.

En er werden ook nog vragen gesteld, vooral door een juf die mij nog kende van vroeger. Ze had gehoord dat ik mijn verhaal wilde komen vertellen op school. En toen dacht ze: Glenn??? Dat is toch die jongen die vroeger bijna helemaal niet praatte??? En die het liefst buiten op de schommel zat??? Ze was helemaal verbaasd en ik kreeg allemaal complimentjes. Dat ik zo gegroeid was en dat ik zo veel geleerd had. Dat vond ik wel leuk om te horen.

Ik hoop dat de kinderen van mijn verhaal kunnen leren. En dat ze er met de juf of de meester nog eens over praten. Ik heb ook mijn visitekaartje aan een juf gegeven. Als ze dat iets willen vragen dat kunnen ze mij bereiken."

Dankjewel Glenn voor je inspirerende verhaal. Jouw doorzettingsvermogen heeft je gebracht waar je nu staat. Dat jouw verhaal tot inspiratie mag zijn voor de kinderen op jouw oude school. Ga zo door met je werk als ervaringsdeskundige. Wij zijn trots op je! 

Meer informatie rondom ervaringsdeskundigheid?
Neem contact op met Els Kievit door te mailen naar e.kievit@zuidwester.org.