Home Ergotherapeut Fréderique Baartmans wint hbo-afstudeerprijs met onderzoek naar fysieke belasting en obesitas

Ergotherapeut Fréderique Baartmans wint hbo-afstudeerprijs met onderzoek naar fysieke belasting en obesitas

04/05/2021

Steeds meer cliënten kampen met overgewicht. Dit betekent vaak een zwaardere belasting voor de zorgmedewerkers. Welke handelingen zijn noodzakelijk voor het bieden van de juiste zorg en hoe kun je deze zorg blijven bieden op een minder belastende manier?

Fréderique Baartmans, die als ergotherapeut bij Zuidwester werkt, studeerde af op dit onderwerp. Haar afstudeerproject, Fysieke belasting en obesitas, werd door Ergotherapie Nederland zelfs verkozen tot beste afstudeeronderwerp. “Ontzettend leuk en een hele eer", laat ze weten. "Hoe verder ik in het onderzoek kwam, hoe enthousiaster ik werd. Het belang van een onderzoek naar dit onderwerp werd mij steeds duidelijker. Dat mijn tips en adviezen nu in de praktijk worden opgevolgd, maakt het helemaal af.”

Denk in mogelijkheden
“Het onderzoek voor mijn HBO-opleiding Ergotherapie heb ik uitgevoerd bij een verpleeghuis in Rotterdam. Dat steeds meer cliënten met overgewicht kampen, geldt overigens niet alleen voor de ouderenzorg”, vertelt Fréderique. “De uitkomsten van het onderzoek resulteren in een advies voor zorgorganisaties en zorgmedewerkers. Het gaat om een bundeling van aanpassingen en praktische tips binnen de leefomgeving van cliënten, die ook toepasbaar zijn bij Zuidwester. Een kleine aanpassing kan soms al een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van het bed of het plaatsen van een staande toiletpot in plaats van een zwevend toilet.”

Het is volgens haar vooral belangrijk om bewust en positief met het onderwerp om te gaan. “Kijk naar wat wel kan. Dat is voor cliënten ook veel prettiger. Daarnaast raad ik aan om cliënten altijd eerst te wegen. Wat je op het oog ziet is namelijk lang niet altijd realistisch. Ook is het goed om te weten dat er best veel mogelijk is met de huidige hulpmiddelen. En bij twijfel is het vanzelfsprekend goed om even contact te nemen met de Ergotherapeuten van Zuidwester.”

Fréderique is sinds haar afstuderen werkzaam als ergotherapeut bij Zuidwester. Wil je meer weten over het onderzoek of heb je aanvullende vragen? Mail naar f.baartmans@zuidwester.org

Van harte gefeliciteerd met deze mooie prijs!