contact  medewerkers
 

Waardevol leven & Zinvol werk

Wij zijn er voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, die met enige ondersteuning zelf hun weg in het leven kunnen vinden, of die dag en nacht volledige zorg vragen.

Gezond in Beweging

Hoe zorgen we er nou voor dat er structureel meer aandacht komt voor gezonde voeding en meer beweging? Met die uitdaging gingen onze diëtisten, bewegingsagogen en collega's van het Leercentrum aan de slag. Het resultaat? Gezond in Beweging! Projectleider Josien van Wingerden vertelt wat er de afgelopen twee jaar allemaal is gebeurd, wat er is bereikt en welke vervolgstappen nu worden gezet. 

Wel de wil, niet de middelen
“Het begon allemaal in 2016, met een pilot van de beweegtas,” blikt Josien terug. “Hiermee wilden we cliënten meer laten bewegen. Toen bleek dat de behoefte er wel was, maar dat er te weinig tijd en middelen waren om dit breder in te zetten. Gelukkig konden we het Zorgondersteuningsfonds overtuigen van de nut en noodzaak van dit project en kregen we een prachtig bedrag aan subsidie toegekend. Toen konden we echt van start!”

De cliëntwens centraal
De projectgroepleden zijn eerst gesprekken aangegaan met medewerkers, cliënten en verwanten. “We waren benieuwd waar nou echt behoefte aan was. Ook hebben we cliënten een enquête in laten vullen om te inventariseren hoeveel van hen kampt met overgewicht en hoe ze omgaan met eten en bewegen. Daarop besloten we voor iedere doelgroep afzonderlijke producten te gaan ontwikkelen. Zo kunnen we inspelen op de veel verschillende ondersteuningsvragen van onze cliënten.”

Lanceringsfeesten
Om binnen Zuidwester iedereen te informeren over Gezond in Beweging, werd in elke regio een lanceringsfeest georganiseerd. “Daar konden cliënten kennismaken met alle aspecten van het project”, legt Josien uit. “Er werden workshops over sporten en koken gegeven voor cliënten en medewerkers. Ook werden er presentaties gegeven en werd men geïnformeerd over de trainingsmogelijkheden, bijvoorbeeld over gezonde voeding, vanuit het Leercentrum."

Tassen en kalenders
Om Gezond in Beweging goed uit te rollen in alle regio’s, werden drie bewegingsconsulenten aangesteld. “Zij zorgden ervoor dat de drie beweegtassen met de beweegposters tussen de woningen rouleerden, verspreidden de beweegkalenders en konden specifieke vragen over bewegen beantwoorden. Verder is er een kookboek samengesteld in samenwerking met de cliënten van dagbestedingslocatie De Kwast en er zijn Ontwikkelingskaarten gemaakt: hoe snipper je ui, hoe dop je sperzieboontjes en hoe gebruik je een sinaasappelpers? Nuttig voor elke dag.”

En nu doorpakken!
Gezond in Beweging wordt nu afgerond. Wat is de volgende stap? Josien: “We willen dit project graag voorzetten. Één mogelijkheid daarvan is het inzetten van een Leefstijlcoach; de collega's van het Expertisecentrum zijn druk bezig om dit te realiseren. Om ons doel ‘meer bewegen en gezondere voeding’ te bereiken, zijn grote veranderingen nodig die breed gedragen worden door de hele organisatie. Dat heeft tijd nodig. We hebben de afgelopen twee jaar ontzettend veel inzicht gekregen en het heeft echt wat losgemaakt. Nu moeten we doorpakken, want het onderwerp is té belangrijk om te laten verwateren.”

Hieronder staan een aantal producten die vanuit het project Gezond in Beweging ontwikkeld of aangeschaft zijn. Kijk ook eens op onze website www.lerenisleuk.org. Heb je vragen over dit project, of heb je interesse in bepaalde producten? Stuur dan een mail naar gezondinbeweging@zuidwester.org.

Josien van Wingerden
Projectleider Gezond in Beweging

Producten Gezond in Beweging

 • Training voor cliënten:  Chef-kok, klik hier voor meer informatie.
 • Workshop voeding voor begeleiders, verwanten en cliënten: Na deze training heeft de deelnemer meer inzicht en kennis in de nieuwste inzichten van voeding in relatie tot gezondheid en verschillende ziektebeelden. Dit kunnen veel uiteenlopende ziektebeelden zijn, bijvoorbeeld diabetes mellitus, overgewicht, hart- en vaatproblemen, maar ook ondergewicht en darmklachten. Invulling van de training gaat in overleg met de aanvrager en zal op maat afgestemd worden. Klik hier voor meer informatie. 
 • Workshop beweging voor medewerkers: Tijdens deze training gaan medewerkers eventueel met cliënten aan de slag om meer te bewegen en in beweging te blijven op langer termijn. Dit kan zowel met de ontwikkelende producten vanuit het project Gezond in beweging, als door te kijken naar de algemene beweging op een dag van de cliënt en daar advies over te geven. Invulling van de training gaat in overleg met de aanvrager en zal op maat afgestemd worden. 
 • Ontwikkelingskaarten voor cliënten: Deze ontwikkelkaarten, ontworpen door Middin, leggen stapsgewijs uit hoe de cliënt eten moet voorbereiden, bepaalde apparaten moet bedienen en groente en fruit moet snijden. Bekijk hier de ontwikkelingskaarten. 
 • Steffie gezond: De website www.kijkopgezond.nl is een leuke website voor cliënten die gaat over gezond eten en goed bewegen. 
 • Zuidwester beweegkalender: Iedere dag willen bewegen, maar niet weten hoe? De beweegkalender heeft voor iedere dag in het jaar een beweegopdracht of weetje over voeding of beweging. Klik hier voor de Zuidwester beweegkalender.  
 • Zuidwester kookboek: Dit kookboek is ontwikkeld door de diëtisten van Zuidwester in samenwerking met cliënten. Op zoek naar recepten voor een grote groep? Klik hier voor het Zuidwester kookboek.
 • Inzet FitLights: De FitLight Trainer helpt en ondersteunt om beweging, kracht en coördinatie te verbeteren doormiddel van lichtjes die aan en uit gaan. 
 • Filmpjes over leren koken voor cliënten: Bekijk de filmpjes hier. 
 • Bewegen en Bewogen worden: Er zijn verschillende manieren van bewegen, je kunt zelf bewegen of in beweging gebracht worden. Er zijn drie verschillende posters ontwikkeld speciaal voor cliënten die ernstig lichamelijk beperkt zijn. Bij de posters horen drie verschillende tassen met materialen. De posters en tassen zijn bedoeld voor op de woningen en dagbestedingslocaties van Zuidwester en worden door middel van een doorgeefsysteem gerouleerd. Klik op de volgende linkjes om Poster1, Poster2 en Poster3 te bekijken.  
 • MotoMed: Zuidwester heeft op verschillende dagbestedingslocaties een MotoMed aangeschaft. Dit is een bewegingstrainer, waarbij benen door een motor bewogen worden. Er kan ook op eigen kracht gefietst worden.